مزرعهمصر را در سال 1305شمسی شخصی بهنام یوسف حشمت احداث کرده است .وی چوپان زحمت کشی بود که در یکی از روزها کهگوسفندان را به چرا برده بو ، در اندیشه بارور کردن ریگزار شرق جندق افتاد .وی سرمایهایی نداشت و از هر کس یاری طلبید دست رد بر سینه اش نهاد و او را ریشخند کرد . اماچوپان تهی دست را همت بلند بود . خود آستین ها را بالا زد و به حفر چاه پرداخت وعمق زمین را شکافت و آب را در زمینی نسبتا هموار جاری کرد .مزرعه مصر را در سال1358 سیلی بنیان کن ویران کرد اما تلاش مردمی سخت کوش این بیمار رو به مرگ را دربرهوت کویر نجات داد.روستای امیر آباد در 5/1 کیلومتری مصر و فرح زاد در شمال مصررا مرحوم علی اصغر عامری در همین دوران احداث کرده است.
مشخصات جغرافیایی روستای مصر:
روستای مصر در دهستان بیابانکشهرستان خوروبیابانک در حدود 50 کیلومتری شرق شهر جندق و در 50 کیلومتری شمال شهرخور از توابع اصفهان قرار دارد.موقعیت جغرافیایی این روستا در 54درجه و 33دقیقه و4.58 ثانیه تا 55 درجه و 0 دقیقه و 28.79ثانیه طول شرقی و 33 درجه و 57دقیقه و11.26ثانیه تا 34 درجه و 15 دقیقه و 23.05 ثانیه عرض شمالی شمالی میباشد .روستایمصر از شمال به روستای فرح زاد ، از جنوب به امیر آباد،از غرب به جلال لو و از شرقبه بیابان مصر منتهی می شود.
محدودهپیشنهادی منتطقه نمونه گردشگری کویر مصر در موقعیت جغرافیایی 55 درجه و 48 دقیقه و59.9 ثانیه طول شرقی و 34 درجه و 51.8 ثانیه عرض شمالی قرار دارد .
برایراحتتر سفر کردن به این منطقه شما میتوانید با گروه تورهای لاکچری تورز تهران همراه باشیدتا از این منطقه گردشگری لذت کافی را ببرید .
عوامل و عناصر اقلیمی:
بهطور کلی استان اصفهان دارای آّب و هوای معتدل خشکی است اما با توجه به عواملی چونارتفاع ،جهت پستی و بلندیها ،میزان بارندگی،تاپیر بادها و دوری و نزدیکی به منطقه، کشیدگی و گسترش کوهستان در غرب و پراکنش دشت کویر در شرق و جنوب شرقی منجر بهتنوع اقلیمی در سراسر استان اصفهان شده است به طوریکه سه نوع متفاوت از اقلیم رادر منطقه ایجاد نموده است که می توان به آب و وای صحرایی ، نیمه صحرایی ، نیمهصحرایی و نیمه مرطوب سرد اشاره نمود.عامل مهم دیگر در شکل گیری اقلیم استان اصفهان، توده های هوا و سیستم های هواشناسی مهاجر به این استان است . نحوه استقرار استاناصفهان در گستره جغرافیایی ایران به گونه است که تقریبا تحت تاپیر انواعی از تودههای هوا که به فلات ایران وارد می شوند ،قرار می گیرد. توده های هوا و سیستم هایهواشناسی که بر اقلیم استان اصفهان اثر میگذارند ، به دو دسته جریانات زمستانه وتابستانه تقسیم می شوند که جریانات زمستانه خود به دو بخش پر فشار و کم فشار منشعبمیشوند.
ویژگی های زیست محیطی کویر مصر:
درمنطقه کویر مصر عمدتا رودخانه داِمی وجود ندارد ولی از جریان رودخانه های سیلابیکه در موقع بارندگی آب در آنها جریان پیدا میکند تا حدودی میتوان استفاده کرد.نحوه استفاده از آب این مسل ها به دو صورت انجام می شود بدین ترتیب که از جریاناتسطحی در موقع بارندگی مستقیما استفاده نمود و جریانات آب را به داخل مزارع هدایتکرد . نحوه دیگر که در گذشته از آن استفاده می شد ذخیره سازی جریانات سیلابی درداخل آب بندها و سدهای کوچک است که پس از ذخیره سازی در مصر از آن استفاده میشود.
مهمترین منابع آب مصر عبارتند از :
شورابمصر:
در دوفرسنگی شمال مزرعه مصر در میان ریگزارهای غرب و شمال غرب خوراست شورایی که حاصل <زهآب>مزرعه مصر امیر آباد و فرح زاد و بیرون زدن آبهای زیر زمینی است به سمت شرقو مرکز کویر جریان دارد .
شورابامیر اباد :
اینشوراب در نتیجه زه آب مزرعه شمال و امیر آباد در 45 کیلو متری شمال شری خور که باجهتی غربی شرقی به باتلاق های شرق خور میریزد
مسیلگلدشتو:
اینمسیل در شمال شرق خور قرار دارد و سیلاب کوههای عباس آباد و خریطه در شرق روستایمصر و نیز کوههای آرسون ، کم خوش و حصه گردان را به حوضه فرو رفته کویر در محل بهنام کدلو در شمال شرق مزرعه عباس آباد می برد .
پوشش گیاهی و حیات جانوری کویر مصر:
تیپگیاهی درمنه Arternisia siebeniاز گونه های رایج کویر مصر میباشد . این تیپوسیع ترین تیپ گیاهی در محدوده مورد مطالعه می باشد . این تیپ گیاهی در عرصه تیپ هایاراضی کوههای مرتفع تا کم ارتفاع متشکل از سنگهای آهکی،شیل و ماسه سنگ ، سنگهایآذرین درونی ،مارن های گچی با خاک های خیلی کم عمق و کم عمق سنگریزه دار با بافتمتوسط تا سنگین ، تپه هایی به نسبت مرتفع تا کم ارتفاع با قلل مدور و فرسایش یافتهمتشکل در سنگ های ماسه ایی و دگرگونی با خاکهای بسیار کم عمق تا کم عمق با بافتمتوسط گسترش دارد .با توجه به اینکه منطقه کویر مصر در اقلیم نیمه بیابانی شدید قرارگرفته است پوشش گیاهی آن تقریبا محدود بوده و مهم ترین گونه های گیاهی شامل :اسفند،گز،به به شور،اشنان پوشن،ترخ،گندبو،درمنه،تاغ،اسکمبیل،سبر،دمگاوی،کرپنون،رمس وشور میباشد
حیاتجانوری:
زندگیجانوری منطقه کویر مصر شاملحیوانات اهلی مانند بز ، گوسفند ،شتر ، پرندگانی همچون عقاب ، کبک ، جغد ، خفاش ،شاهین ، کبوتر ، مرغ حق ، هدهد و دو جنبانک و حیواناتی از قبیل بز کوهی ، قوچ ،آهو ، لاک پشت ، خرگوش ، موش خرما و موش خانگی ، عقرب ، ملخ و خزندگانی شامل انواعمارهای سمی همچون تیرمار ، کج مار ، سگ مار و سیاه است
ویژگی های فرهنگی و صنایع دستی کویرمصر:
دین:
دینمردم روستای مصر ، اسلام و پیرومذهب شیعه جعفری می باشند.
زبان:
مردماین روستا به زبان فارسی و لهجه زرتشتی صحبت می کنند .
صنایعدستی:
ازمهمترین صنایع دستی روستای مصرمی توان به زنبیل ، طناب ، لیف ، مشک آب ، پلاس و گلیم های پشمی که از پشم شترتهیه می شوند اشاره کرد
آداب و رسوم:
عیدنوروز:
شبعید نوروز اهالی کویر مصر ، پلومی پزند.روز نوروز در یکی از اطاقها ، سفره پهن می کنند . در این سفره انواع واقام آجیل و شیرینی مشاهده می شود . بعضی سفره ها خیلی مفصل است . اما در هر خانهچه غنی و چه فقیر بر سر سفره ، انار ، کماچ ، سمنو ، مغز بادام تلخ ، آش جو ،شیرینی ، آجیل ، نان کلوچه و یک بشقاب سبزه که زینت بخش سفره است مشاهده می شود .
چهارشنبهسوری :
یکیدیگر از مراسمات روستای مصر چهارشنبه سوری است که غروب سه شنبه اخر سال ، بانویخانه بوته ایی را آتش می زند و آن را در کوچه میاندازد . کوزه آبی با چند دانه اسفند هم روی آتش می ریزند و برای دور شدنبلا می گوید : الا بدر ، بلا بدر ، هر چی دزده از ده بدر . شب چهارشنبه سوری بازارفال گوشی و فال کوزه هم گرم است . بعضی زنها که آرزویی دارند شب چهارشنبه سوریمقابل در خانه همسایه ایستاده و گفتگوی آنها را گوش می دهد اگر هنگام گفتگو کلمهبلی را شنیدند به معنی آن است که به آرزوی خود می رسند .فال کوزه هم به این ترتیباست که چهارشنبه سوری یکی از خانه های یک محله ، کوزه ایی را پر آب میکند و درتنوور رو به قبله میگذارد زنهای همسایه هر کدام اشیایی در کوزه می اندازند ، بعدسنگی روی تنور می افکنند ، فردا صبح زن صاحبخانه کوزه را از بیرون می اورد ودخترکی نابالغ با خواندن هر دو بیتی شیئی را از کوزه خارج می کند و به صاحب آن میدهد ، صاحب شی ء دو بیتی را به فال بد و یا نیک تعبیر میکند .
زایمان:
دورزائو سه نفر جمع می شوند . ماما که کار او گرفتن بچه ،چیدن ناف ،شستشو و پوشاندنلباس بچه است.«پیش رو نشین» کههنگام زاییدن زائو شانه های او را نگه می دارد تا زانو تعادل خود را حفظ کند .«پادو»هم وسایل لازم را فراهم میکند .همین که بچه متولد شد زائو ناف او را میچیند و درآب برنج و آب نبات میشویند تا مرض از تن بچه بیرون رود .
نوزاد تا سه شبانه روز ازخوردن شیر ماادر محروم است . غذای زائو یک وعده روغن نبات انست .روغن نبات مخلوطیاز روغن ، نبات و دارچین است. سه شبانه روز هم غذای زائو حلوای مخصوص است که ازترکیب سیاه دانه ، رازیانه ، گشنیز ، آرد گندم ، تخم مرغ ، نبات و روغن تهیه میشود.
نام گذاری نوزاد روزچهارم است . هفت روز بعد از زایمان عده ایی جمع میشوند و زائو را به حمام میبرند .ماما مقداری فلوس دم می کند تا زائو آن را بخورد . مقداری هم در یک مجمعه بزرگمیریزد و زائو را روی آن می نشاند و با روغن مومیایی بدن او را چرب می کندتا بحالبیاید . مزد و مواجب ماما یک کماچ سمنو ، یک کاسه آبگوشت ، یک قاب پلو و 10 قرصنان و مقداری پول است .
منابع گردشگری کویر مصر :
گردشگری از مولفه های توسعه دردنیای مدرن به حساب می آید . امروزه کشورهایی که به توسعه روز افزون اقتصادی فکرمیکنند ،گردشگری را مولفه اییمیدانند که بدان وسیله گره های کور اقتصادی ، اجتماعی – فرهنگی و حتی سیاسی خود رابا آن باز کنند . به همین دلیل است که اغلب کشورها به گردشگری به عنوان یک ضرورت نگاهمیکنند و از تمامی ظرفیت ها و امکانات خود استفاده می کنند تا به کسب منافع ومزایای مورد نظر خود دست یابند .
نگاهی گذرا به آخرین آمارمنتشر شده از طرف سازمان جهانی گردشگری (WTO) حاکی از آن است که گردشگری همچنان به رشد خود ادامهمی دهد و درامد های حاصل از آن نیز همسو با آن افزایش یافته است .
بدون شک بهره مندی ازمنابع و جاذبه های گردشگری موجود در مقاصدگردشگر پذیر ، در پیدایی گردشگری و توسعه منطقه مذکور نقش اساسی را می تواند بازیکند و به کارگیری منابع گردشگری مستلزم نگاهی همه جانبه و عملی به این مقوله است.هر مقصد گردشگری نیازمند مدیریت و برنامه ریزی در این حوزه میباشد ، چرا که منابعمحدود و نیازها برای بهره مندی از آن ها بسیار است .در صورتی که برنامه ریزی ومدیریت خردمندانه ایی در بهره مندی از منابع و جاذبه های گردشگری وجود نداشته باشد، زمینه های بهره مندی از این منافع کاهش می یابد و در برخی موارد از بین خوهد رفت. به همین دلیل ، لازم است تا شناخت عمیق و مبتنی بر واقعیتی در رابطه با جاذبه هاو منابع گردشگری ایجاد شود تا بدین وسیله ابزارهای مناسب برنامه ریزی و توسعه رافراهم آورد .
حضور جاذبه های گردشگرییکی از دلایل انتخاب این منطقه برای مسافران لاکچری تورز تهران به یک مقصد خاصاست
جاذبه های گردشگری بهعنوان کشش (PULL FACTOR) با توجه به ویژگیهای خاص و جذابیت هایی که دارند ، می توانند گردشگران را از نقاط و سرزمینهای دوربه سمت خود جذب کنند . هر چقدر جاذبه های گردشگری متنوع تر ، منحصر به فرد و جذابتر باشند از قدرت کشش بالاتری برخوردار خواهند بود و در نتیجه حوزه بسیار وسیعتریخواهند داشت .
اهمیت جاذبه ها به حدیاست که وجود امکانات اقامتی و پذیرایی ، فروشگاههای سوغاتی و صنایع دستی ، حداقلبه وجود چند جاذبه اولیه وابسته است . این جاذبه های اولیه ممکن است به صورت منفردبوده یا اینکه با جاذبه های کوچکتر و بزرگتر از خود ترکیب شده باشند . شناخت رابطه بین انواع جاذبه های مختلف ،درک سلسله مراتبی از قدرت جذب و کشش جاذبه ها وتبیین خوشه فضاییی آنها بر همین اساس ، یکی از مهمترین مراحل توسعه کانونها ومقاصد گردشگری است .
اهمیت جاذبه ها به عنوانعوامل ذاتی در گردشگری حایز اهمیت میباشد . دسته بندی جاذبه ها از دیدگاه ادوارداینسکیپ عبارتند از :جاذبه های طبیعی ، فرهنگی – تاریخی و انسان ساخت که غالبامقاصد بر اساس پتانسیل های خود کم و بیش از اکثر جاذبه ها برخوردارند. برنامه ریزیجاذبه ها نه تنها به منظور توسعه گردشگری ورودی است بلکه گردشگران داخلی و جامعهمحلی از منافع آن بهره مند می گردند . به هر حال وجود جاذبه های گردشگری در یکمکان ، شرط لازم و اساسی جهت تبدیل شدن به یک مقصد می بااشند .
اما حضور صرف جاذبه ها بهخودی خود باعث جذابیت یک مقصد نخواهد شد ، بلکه مدیریت و سازماندهی این جاذبه ها وایجاد یک هم پیوندی بین آنها است که توان و قدرت آنها را در جذب گردشگران و ارائهخدمات کار آمد ، اثر بخش و مطلوب بالا می برد . به همین دلیل است که در فرایندههای برنامه ریزی توسعه گردشگری ملاحظه میشود که از شناسایی جاذبه ها ، تجزیه وتحلیل ، تدوین سیاست ها و راهبردها وارائه راهکارهای توسعه جاذبه های گردشگری به تفصیل سخن گفته شده و به منظور دستیافتن به توسعه پایدار و همه جانبه از منابع و جاذبه ها به عنوان اساس آن یاد شدهاست
بررسی جذابیت های گردشگری منطقه کویرمصر:
اولین چیزی که آدمی را درکویر همیشه زیبای مصر مجذوب میکند شبهای کویر است آسمانی پر از مهتابی های روشن ودرخشان که چشم هر بیننده ایی را به خود خیره می کند خصوصا کسانی که اهل رصد کردنآسمان و شناسایی ستارگان هستند از این مکان فرصت مناسبی برای آنان فراهم آورده است.
موسیقی های محلی که سکوتکویر را می شکند واقعا زیباست .
روستای مصر نیز چون جندقبرخوردار از هویتی اصیل و متناسب با کویر است ، هویتی که بیشترین هارمونی را بانبض بیابان دارد و خوشبختانه هنوز مورد هجوم معماری بی هویت امروز شهرهای ما قرارنگرفته است . به خصوص که بر سینه ی دیوارهای خشتی و تمیز روستا هیچ نشانی از تراکتها ، پوسترها و عارهای رنگارنگ تبلیغاتی دیده نمی شود . ساختمانهای کاهگلی و کویریمصر سراسر زیبایی است و چشم نوازی معماری ساختمانها هم همان معماری اصیل و سنتیایران است که بدون سایل برقی خنک کننده ، تحمل تابستان های گرم کویر را برای اهالیاش ممکن کرده است .
مصر، عروسان و چوپانان ازجمله آبادیهای کویر این منطقه هستند که مثلث عملکردی کویر گردی این منطقه را تشکیل دادهاند .مصر و مزارع اطرافش ، با بافتی مسطح ، همچون جزیره ایی بهشت گونه میان دریاییاز ماسه قرار دارد .
پوشش گیاهی خاص مصر ،بدان زیبایی شگفت انگیزی بخشیده است . گله های شتر و شتر سواری در لا به لای تپههای ماسه ایی مصر یکی دیگر از جلوه های کویر برای مردم شهری ست
مربع گردشگری کویر نوردی منطقه بر پایه سه فضایهم پیوند چوپانان ، مصر و عروساناستوار میباشد . این فضای منظم گردشگری که تورهای سازماندهی شده گردشگری را در منطقهبه خوبی هدایت و پذیرایی می کند و در وضع موجود بسیار بکر و دست نخورده است وقابلیت ارتقا در حوزه های مختلف کویر نوردی را داراست
در پستهای بعدی شما را باجاذبه های دیگر کویر مصر آشنا میکنیم و در تورکویر مصر از نزدیک همرا با لاکچری تورز تهران از نزدیک ببینید
جهت خرید تور کویر مصر اینجا کلیک کنید